Αρχική σελίδα » Δράσεις » Δ6: Γνωστοποίηση και αξιοποίηση αποτελεσμάτων Υποέργου- Προοπτικές εκμετάλλευσης των ΥΚΑΥ

Περιγραφή

Η Δράση αποσκοπεί στην (α) βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου μέσω της διασύνδεσης με την βιομηχανία, (β) οργάνωση δραστηριοτήτων ενημέρωσης με στόχο την ενημέρωση τόσο του πλατύ κοινού όσο και των ενδιαφερόμενων κρατικών φορέων για τα κοινωνικά οφέλη και την οικονομική ανάπτυξη, (γ) βιωσιμότητα της δράσης σε σχέση και με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας των εμπλεκομένων φυσικών προσώπων (επιστημόνων, τεχνικών κ.ά.) και (δ) στην αξιοποίηση της παραγόμενης ερευνητικής γνώσεις για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Αυτά θα επιτευχθούν μέσα από ένα κατάλληλο διαμορφωμένο σχέδιο αξιοποίησης των αποτελεσμάτων με την οργάνωση δραστηριοτήτων ενημέρωσης και προβολής τους, όπως είναι η διαμόρφωση και η υποστήριξη ιστοσελίδας (Website) αλλά και την οργάνωση συναντήσεων ενημέρωσης, όπως και η συμμετοχή σε διεθνή Συνέδρια αλλά και η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Η Δράση αυτή περιλαμβάνει τις παρακάτω επιμέρους υπο-ενότητες:

 Δ6.1: Προοπτικές εκμετάλλευσης των εντοπισμένων ΥΚΑΥ

Περιγραφή: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των προηγούμενων Δράσεων και πρωτίστως των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αδρανών υλικών, (φυσικά, ορυκτολογικά και γεωχημικά) θα εκτιμηθεί κατά περίπτωση, η βέλτιστη δυνατή χρήση των εντοπισμένων ΥΚΑΥ, με κύριους άξονες (α) την αποδοτικότητα (οικονομική) του προϊόντος, (β)την αξιοποίηση του κυρίως από την Ελληνική και δευτερευόντως από την διεθνή βιομηχανία, (γ) τη διάθεση του προϊόντος για την αναπλήρωση υπό διάβρωση παραλιακών ζωνών, (δ) τη συμβατότητα της εξόρυξης και χρήσης τους σύμφωνα με τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις, και (ε) τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εξόρυξη και τη χρήση του προϊόντος.

Μετά τον ποιοτικό και ποσοτικό χαρακτηρισμό των πρώτων υλών, θα ληφθούν ολικά δείγματα για τη διενέργεια τεχνικών δοκιμών πεδίου. Ακόμη θα διερευνηθεί ο τρόπος απομάκρυνσης του χλωριούχου νατρίου είτε κατά την διαδικασία της εξόρυξης (εντός του σκάφους) είτε μετά την συσσώρευσή του στη στεριά. Τέλος, η χρήση τους στην αναπλήρωση/εμπλουτισμό παραλιακών ζωνών θα εκτιμηθεί και σύμφωνα με τα αποτελέσματα των Δράσεων 2.4, 4.2 και 4.3.

 Δ6.2: Διερεύνηση νέων βιομηχανικών εφαρμογών

Περιγραφή: Με βάση τα αποτελέσματα και τα ιδιαίτερα ιζηματολογικά χαρακτηριστικά των εντοπισμένων ΥΚΑΥ , αλλά και τις τρέχουσες ανάγκες και σύγχρονες τάσεις για νέα προϊόντα της βιομηχανίας, θα διερευνηθεί κατά περίπτωση, η δυνατότητα χρήσης του προϊόντος σε καινοτόμες εφαρμογές, λαμβάνοντας υπόψη α) την αποδοτικότητα του προϊόντος και β) τα περιβαλλοντικά του πλεονεκτήματα.

Έτσι, εκτός των ήδη γνωστών χρήσεων της πυριτικής ή ασβεστολιθικής άμμου, οι ανακτώμενες από το θαλάσσιο πυθμένα πρώτες ύλες θα δοκιμασθούν σε εφαρμογές όπως π.χ.: η παραγωγή συνθετικού βολλαστονίτη με πύρωση ασβεστίτη και χαλαζία ή γης διατόμων σε συγκεκριμένη αναλογία, υλικό που επίσης βρίσκει φιλικές στο περιβάλλον εφαρμογές, όπως στην αντικατάσταση του αμιάντου σε μονωτικά υλικά και ειδικά πλαστικά. Η υλοποίηση της δράσης αυτής, όπως και στην αμέσως προηγούμενη, εξυπηρετείται πέραν από την έρευνα της παγκόσμιας αγοράς μέσω της συνεργασίας με βιομηχανικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (π.χ. ΜΑΘΙΟΣ Πυρίμαχα, εταιρεία που ήδη εισάγει βολλαστονίτη για τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς δομικών υλικών.

 Δ6.3: Διάχυση αποτελεσμάτων

Περιγραφή: Στα πλαίσια της διάχυσης των ερευνητικών δεδομένων του προγράμματος, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση ενημέρωσης προκειμένου να συνδεθούν τα ερευνητικά αποτελέσματα του υποέργου με (α) δυνητικούς επενδυτές, (β) τους τελικούς χρήστες της Βιομηχανίας, (γ) ερευνητές, προκειμένου τα αποτελέσματα αυτά να αποτελέσουν μια πλατφόρμα μελλοντικών μελετών, (δ) την ενημέρωση αρμόδιων φορέων της πολιτείας, απλών πολιτών, και (ε) μεταπτυχιακών φοιτητών, διδακτόρων αλλά και νέων επιστημόνων. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων και διάχυση της παραγόμενης γνώσης μέσω δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια και συμπόσια, αξιοποιώντας τη συμμετοχή του Profesor M. B. Collins, που είναι συνεκδότης του περιοδικού Journal of Continental Shelf Research θα εξεταστεί η περίπτωση έκδοσης ειδικού τόμου με τα αποτελέσματα του έργου, εφόσον επαρκεί να υποστηρίξουν τον απαιτούμενο αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων.

 Δ6.4: Διαδικτυακή σελίδα

Περιγραφή: Στόχος της δράσης αυτής, δηλαδή της ανάρτησης και διατήρησης ιστοσελίδας αφιερωμένης αποκλειστικά στο υποέργο αυτό, είναι η εξυπηρέτηση της υλοποίησής του καθώς θα είναι δυνατή η επικοινωνία μεταξύ των συμμετεχόντων (ΚΕΟ + ΟΕΣ) αλλά και η επικοινωνία με την υπόλοιπη επιστημονική κοινότητα αλλά και με το ευρύ κοινό. Ακόμη η παρουσία της ιστοσελίδας θα συνδράμει στη διάχυση των αποτελεσμάτων της μελέτης,  καθώς και άλλων συνοδών πληροφοριών που αφορούν το ευρύτερο αντικείμενο της προτεινόμενης έρευνας.

Η ιστοσελίδα θα είναι ευθύνη του Συντονιστή φορέα και θα ελέγχεται (ανανεώνεται) με ευθύνη του Συντονιστή και των υπευθύνων των ΚΕΟ, ενώ θα ενταχθεί στον ιστοχώρο του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ.