Αρχική σελίδα » Δράσεις » Δ4: Ιζηματολογικά χαρακτηριστικά των εντοπισμένων ΥΚΑΥ

Περιγραφή

Ο σκοπός της Δράσης είναι να αναδείξει τα επιμέρους χαρακτηριστικά των εντοπισμένων ΥΚΑΥ, όπως είναι η κοκκομετρική τους σύνθεση, το ειδικό τους βάρος, η ορυκτολογία τους, όπως και η χημική τους σύσταση. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην διερεύνηση του χερσογενούς (επικράτηση του πυριτίου) ή βιολογικού (αφθονία ανθρακικού ασβεστίου υπό μορφή μικρο ή νανο-απολιθωμάτων) χαρακτήρα.

 Δ4.1: Συλλογή δειγμάτων ιζήματος

Περιγραφή: Μετά τον εντοπισμό θέσεων πιθανής ανάπτυξης αξιόλογων αποθέσεων ή και ΥΚΑΥ, θα ακολουθήσει εκτεταμένη δειγματοληψία, η οποία θα περιλαμβάνει την λήψη επιφανειακών δειγμάτων ιζήματος, αλλά και πυρήνων βαρύτητας για την σε βάθος διερεύνηση των ιζηματολογικών χαρακτηριστικών τους. Η δειγματοληψία θα γίνει με πλωτό μέσο και τη χρήση αρπάγης ιζήματος τύπου van Veen, ενώ ανάλογα με τις δυνατότητες του σκάφους μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η αρπάγη τύπου Smith-Mclntyre που έχει τη δυνατότητα αδιατάρακτου δείγματος. Η συλλογή των επιφανειακών δειγμάτων θα συνοδευτεί από στοχευμένες πυρηνοληψίες σε επιλεγμένες θέσεις. Θα χρησιμοποιηθούν απλοί πυρηνολήπτες βαρύτητας 1-2 μέτρων, καθώς δεν αναμένεται μεγαλύτερη κατά βάθος διείσδυση σε μεγαλύτερο βάθος στη περίπτωση ΥΚΑΥ αμμώδους (ή και αδρομερέστερης) σύστασης, αλλά και διότι συνήθως η εξόρυξη δεν υπερβαίνει τα λίγα μέτρα από την επιφάνεια του πυθμένα. Τα δείγματα αφού συσκευαστούν κατάλληλα θα μεταφερθούν στα εργαστήρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Παν/μιου Αθηνών για τις προβλεπόμενες ιζηματολογικές αναλύσεις (βλ. Δράση-4.2 και Δράση-4.3).

 Δ4.2: Φυσικά Χαρακτηριστικά (κοκκομετρική ανάλυση)

Περιγραφή: Ο σκοπός της Δράσης είναι ο προσδιορισμός των φυσικών χαρακτηριστικών των ΥΚΑΥ, το οποίο περιλαμβάνει αρχικώς την κοκκομετρία και δευτερευόντως άλλες παραμέτρους όπως σχήμα, υφή, χρώμα, πυκνότητα. Η κοκκομετρική ανάλυση θα γίνει στο Εργαστήριο της Φυσικής Γεωγραφίας ακολουθώντας τη μεθοδολογία του Folk (1974). Η κοκκομετρική ανάλυση θα διεξαχθεί σε όλα τα επιφανειακά δείγματα αλλά και σε επιλεγμένα δείγματα κατά μήκος των συλλεχθέντων πυρήνων.

 Δ4.3: Ορυκτολογικά χαρακτηριστικά

Περιγραφή: Θα πραγματοποιηθεί πετρολογικός και ορυκτολογικός προσδιορισμός των συλλεχθέντων δειγμάτων, ο οποίος θα προκύψει  από (α) μακροσκοπικές παρατηρήσεις (β) ορυκτολογικές αναλύσεις Περίθλασιμετρίας Ακτίνων Χ και (γ) ορυκτολογικές αναλύσεις μέσω Ηλεκτρονικού Μικροσκοπίου Σάρωσης. Οι μικροσκοπικές παρατηρήσεις θα αφορούν την εκτίμηση στα ευμεγέθη αδρανή υλικά του πετρολογικού τύπου, του βαθμού διάβρωσης τους, καθώς και τυχόν επιφανειακών επιφλοιώσεων τους. Ο εργαστηριακός εξοπλισμός διατίθεται τόσο από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ αλλά και από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.

 Δ4.4: Γεωχημικά χαρακτηριστικά

Περιγραφή: Θα πραγματοποιηθεί γεωχημικός χαρακτηρισμός των δειγμάτων, μέσω χημικών αναλύσεων κύριων στοιχείων (υπό τη μορφή οξειδίων), ιχνοστοιχείων και οργανικής ύλης. ΟΙ παράμετροι στις οποίες θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα είναι η περιεκτικότητα σε Fe, Cl, Ca. Οι αναλύσεις θα πραγματοποιηθούν στα εργαστήρια του Τομέα Οικονομικής Γεωλογίας – Γεωχημείας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ και εναλλακτικά στα εργαστήρια του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., όπως και σε πιστοποιημένα συνεργαζόμενα εργαστήρια του εξωτερικού, εάν τούτο καταστεί αναγκαίο κατά τη διαδικασία των γεωχημικών αναλύσεων. Οι αναλυτικές μέθοδοι που θα χρησιμοποιηθούν περιλαμβάνουν α) φασματοφωτομετρία ατομικής απορρόφησης (AAS) και β) φασματοσκοπία πλάσματος αργού (ΙCP-OES).