Αρχική σελίδα » Δράσεις » Δ3: Εντοπισμός των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων αδρανών υλικών (ΥΚΑΥ)

Περιγραφή

Ο σκοπός της Δράσης είναι ο εντοπισμός ΥΚΑΥ στον ελληνικό υποθαλάσσιο χώρο κατόπιν αξιολόγησης των συλλεχθέντων στοιχείων και πληροφοριών (Δράση-2), την επιλογή θέσεων για ακουστική διασκόπηση, προς επιβεβαίωση της παρουσίας των ΥΚΑΥ, αλλά και της δειγματοληψίας τους, ώστε να μελετηθεί η ιζηματολογική τους σύσταση. Για την υλοποίηση της δράσης αυτής έχει προβλεφθεί κονδύλι (άλλα έξοδα) για την ενοικίαση πλωτού μέσου για την διενέργεια της έρευνας και δειγματοληψίας του θαλάσσιου πυθμένα. Η δράση συμπεριλαμβάνει τις παρακάτω επιμέρους υπο-ενότητες:

 Δ3.1: Εντοπισμός των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων αδρανών υλικών (ΥΚΑΥ)

Περιγραφή: Αναζήτηση κατάλληλων υποθαλάσσιων θέσεων συσσώρευσης αδρανών υλικών βάσει δεδομένων και πληροφοριών που έχουν συλλεχθεί και καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων (Δράση-2.5) γνωρίζοντας ότι οι αποθέσεις των ΥΚΑΥ είναι γεωλογικά είτε υπολειμματικές, είτε σύγχρονες. Μάλιστα, οι υπολειμματικές αποθέσεις έχουν αποτεθεί κάτω από διαφορετικές από διαφορετικές συνθήκες, κυρίως όταν το επίπεδο της θάλασσας ήταν χαμηλότερο και περιλαμβάνουν λεπτές αποθέσεις, παλαιούς ύφαλους και βυθισμένες παράλιες και παλαιοκοιλάδες ποταμών. Οι μοντέρνες αποθέσεις έχουν αποτεθεί και ελέγχονται από τις τωρινές υδρο- και ιζηματο-δυναμικές συνθήκες, περιλαμβάνοντας κυρίως ιζηματογενείς υφάλους.

Η επιλογή των πιθανών θέσεων των ΥΚΑΥ θα λαμβάνει υπόψη και τα διαθέσιμα μέσα και όργανα έρευνας, όπως οι απαιτούμενες βαθυμετρικές επισκοπικές και διασκοπήσεις υποδομής του πυθμένα αλλά και οι εξυπηρέτηση των απαραίτητων γεωλογικών επιβεβαιώσεων με τις απαραίτητες  δειγματοληψίες.

 Δ3.2: Συλλογή και επεξεργασία ακουστικών δεδομένων

Περιγραφή: Στις επιλεγμένες περιοχές μελέτης θα αποτυπωθεί η βυθομετρία και η μορφολογία των πυθμένων. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν ακουστικές (λιθοσεισμικές) διασκοπήσεις με στόχο τον προσδιορισμό των εξωτερικών ορίων και της εσωτερικής δομής των κοιτασμάτων. Οι αποκτηθείσες βυθομετρικές και λιθοσεισμικές τομές θα υποστούν ψηφιακή επεξεργασία, με τη βοήθεια ειδικού λογιστικού πακέτου, για το χωρικό και χρονικό συγχρονισμό τους. Θα παραχθούν τρισδιάστατοι βυθομετρικοί και γεωμορφολογικοί χάρτες. Η ανάλυση των ιδιοτήτων των ηχητικών κυμάτων από τις ακουστικές τομογραφίες θα οδηγήσει στη διάκριση των αδρανών υλικών από τις γειτονικές αποθέσεις.

Η ακουστική έρευνα θα βασιστεί στη συνδυασμένη χρήση υδρογραφικού ηχοβολιστή, ηχοβολιστή πλευρικής σάρωσης ενός ακουστικού τομογράφου υποδομής πυθμένα. Τα όργανα αυτά θα προσαρμοστούν σε κατάλληλο σκάφος το οποίο θα κινείται επί ενός προκαθορισμένου καννάβου.

        i.   Ηχοβολιστής (Echo-sounder).

       ii.   Ηχοβολιστής πλευρικής σάρωσης (Side scan sonar).

      iii.   Ακουστικός τομογράφος υποδομής πυθμένα (Boomer).

 Δ3.3: Περιγραφή των μορφολογικών και στρωματογραφικών χαρακτηριστικών των θέσεων εύρεσης των ΥΚΑΥ

Περιγραφή: Συστηματική και λεπτομερής ερμηνεία των ακουστικών καταγραφών σε συνδυασμό με την ακριβή βυθομετρική αποτύπωση των περιοχών μελέτης θα παράσχουν τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά των αδρανών αποθέσεων. Οι διεργασίες συσσώρευσης, ο τρόπος διευθέτησης, η στρωματογραφική διάπλαση και τα παραμορφωτικά χαρακτηριστικά (π.χ. ρήματα, πτυχώσεις) των ΥΚΑΥ θα απεικονιστούν επακριβώς για κάθε επιλεγμένη περιοχή μελέτης. Οι παραγόμενοι πληροφορία μέσω των ακουστικών διασκοπήσεων θα συνδυαστεί και με την υφιστάμενη γνώση του ευρύτερου γεωλογικού περιβάλλοντος των εξεταζόμενων περιοχών, με αξιοποίηση και της βάσης δεδομένων (Δράση-2.5) Ακόμη, θα παραχθούν πληροφορίες για την ιζηματολογική τους σύσταση, η οποία βέβαια θα αξιολογηθεί μετά και από τις ιζηματολογικές αναλύσεις (Δράση-4). Η ανάλυση των ακουστικών καταγραφών θα γίνει με το κατάλληλο λογισμικό, το οποίο συνοδεύει το καθένα από τα προαναφερόμενα όργανα (Δράση-3.2).

 Δ3.4: Ποσοτική εκτίμηση του όγκου των εντοπισμένων ΥΚΑΥ

Περιγραφή: Ο σκοπός της δράσης είναι ο ποσοτικός προσδιορισμός των διερευνώμενων ΥΚΑΥ που δυνητικά θα μπορούσαν να εξορυχτούν. Έτσι με βάση τη παραγόμενη πληροφορία από την διαδικασία της ακουστικής διασκόπησης, θα κατασκευαστούν τρισδιάστατα μοντέλα ανάπτυξης των κοιτασμάτων σε κάθε περιοχή μελέτης και θα υπολογιστούν οι όγκοι των αδρανών υλικών με την βοήθεια λογισμικών διαχείρισης χώρου. Τα υπολογιστικά εργαλεία με τα οποία θα γίνουν οι παραπάνω εκτιμήσεις είναι το ArcGIS®, AutoCAD®, Surfer®. Επιπλέον, με βάση το ειδικό βάρος των υλικών σε κάθε θέση που θα είναι γνωστό από τις ιζηματολογικές αναλύσεις θα εκτιμηθεί η κατά βάρος ποσότητα των ΥΚΑΥ.