Αρχική σελίδα » Δράσεις » Δ2: Συλλογή υφιστάμενων πληροφοριών για τον εντοπισμό, εξόρυξη και εκμετάλλευση ΥΚΑΥ σε Ελλάδα και Ευρώπη

Περιγραφή

Η Δράση αυτή περιλαμβάνει τη συγκέντρωση, αξιολόγηση και σύνθεση όλων των υφιστάμενων δεδομένων και πληροφοριών (π.χ. επιστημονικές δημοσιεύσεις, αποτελέσματα από ερευνητικά προγράμματα, έρευνα στο διαδίκτυο) σχετικά με υποθαλάσσια κοιτάσματα αδρανών υλικών. Η επιδιωκόμενη συλλογή υφιστάμενης γνώσης αφορά:

  • τα ΥΚΑΥ σε ευρωπαϊκό αλλά και σε ελληνικό επίπεδο
  • το γεω-περιβάλλον των θέσεων γνωστών κοιτασμάτων
  • τα διαθέσιμα εργαλεία και μεθόδους εντοπισμού
  • την ιζηματολογική σύσταση των ΥΚΑΥ
  • τη διερεύνηση των διαφόρων μεθόδων εξόρυξης σε διαφορετικά γεωλογικά και ωκεανογραφικά περιβάλλοντα
  • τη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στον πυθμένα (βένθος), στη στήλη του νερού αλλά και στη παρακείμενη ακτή
  • το Νομικό πλαίσιο (Ευρωπαϊκό και Ελληνικό) που διέπει τον εντοπισμό και εξόρυξη των ΥΚΑΥ
  • τις δυνατότητες αξιοποίησης των ΥΚΑΥ ανάλογα με τη ιζηματολογική τους σύσταση από την ελληνική βιομηχανία

Η Δράση 2 επιμερίζεται στις παρακάτω υπο-ενότητες, των οποίων η αναλυτική περιγραφή ακολουθεί ευθύς αμέσως:

 Δ2.1: Συγκέντρωση υφιστάμενων πληροφοριών και δημοσιευμένων στοιχείων σχετικά με τη παρουσία των ΥΚΑΥ στον Ελληνικό υποθαλάσσιο παράκτιο χώρο

Περιγραφή: Οι επιμέρους εργασίες αυτής της υπο-ενότητας περιλαμβάνουν τη συγκέντρωση στοιχείων και πληροφοριών ειδικότερα για τον Ελληνικό θαλάσσιο χώρο, τα οποία ακολούθως θα αξιολογηθούν με γνώμονα την παρουσία ΥΚΑΥ. Τα στοιχεία αυτά αφορούν την συλλογή και μελέτη της υφιστάμενης, για τον ελληνικό υποθαλάσσιο χώρο, βιβλιογραφίας, η οποία αφορά την υποθαλάσσια μορφολογία, την ιζηματολογία αλλά και γενικότερα την στρωματογραφία των ανώτερων (Τεταρτογενών) αποθέσεων. Η αναζήτηση αφορά δημοσιεύσεις σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, όπως και σε τόμους Συνεδρίων. Επιπροσθέτως, η αναζήτηση πληροφοριών θα επεκταθεί σε μελέτες πόντισης ενεργειακών (ΔΕΗ) και τηλεπικοινωνιακών (ΟΤΕ) καλωδίων. Ειδικότερα, η αναζήτηση θα στοχεύει στη συλλογή εκτεταμένων στοιχείων ακουστικής διασκόπησης υψηλής διακριτικής ικανότητας που έχουν διεξαχθεί σε βάθη

 Δ2.2: Ευρωπαϊκή εμπειρία για τον εντοπισμό, εξόρυξη και εκμετάλλευση ΥΚΑΥ

Περιγραφή: Η υπο-ενότητα αυτή στοχεύει στη μεταφορά της Ευρωπαϊκής εμπειρίας γύρω από την ανεύρεση και την εξόρυξη των αδρανών υλικών συμπεριλαμβανομένων των απαιτούμενων μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και του νομοθετικού πλαισίου που τις διέπει. Την δραστηριότητα συντονίζει ο Prof. M. Collins, λόγω της μακράς εμπειρίας του στην υποθαλάσσια ιζηματολογία και ειδικότερα της ενασχόλησής του με τον εντοπισμό ΥΚΑΥ στην Βρετανική υφαλοκρηπίδα, αλλά και του ρόλου ως συμβούλου σε Βρετανική Εταιρία εκμετάλλευσης αδρανών υλικών (Seven Sands). Ακόμη θα γίνει εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων δυο σχετικών πρόσφατων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων του SANDPIT και κυρίως του EUMARSAND, στο οποίο και συμμετείχαν εκτός του Prof. M. Collins, οι Σ. Πούλος και Α. Βελεγράκης.

Όλοι οι συμβαλλόμενοι θα συμμετάσχουν στην έρευνα για :

  • μεθόδους εντοπισμού και εξόρυξης
  • τύπος και διαθεσιμότητα των ΥΚΑΥ
  • νομικό (ρυθμιστικό) πλαίσιο εξόρυξης – προδιαγραφές μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων
  • αξιοποίηση (διαχείριση) των αδρανών υλικών

 Δ2.3: Χρήσεις των αδρανών υλικών στη Βιομηχανία (δομική-κατασκευαστική)

Περιγραφή: Ο στόχος της υπο-ενότητας είναι η καταγραφή των βιομηχανικών χρήσεων αδρανών υλικών, βάσει των εφαρμογών της Ελληνικής και Διεθνούς Βιομηχανίας. Βασική παράμετρος για τον διαχωρισμό θα αποτελέσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κοιτασμάτων (φυσικά, ορυκτολογικά, χημικά κτλ) και οι ιδιότητες που αποδίδονται σε αυτά (π.χ μηχανική αντοχή, προσροφητικότητα, θερμική αγωγιμότητα κτλ). Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκεται η συνεργασία (ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσεων) με Ελληνικές Εταιρίες που κάνουν ήδη χρήση ανάλογων υλικών (χερσαίας προέλευσης) όπως είναι η ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ, ΤΙΤΑΝ/ΜΠΕΤΟΝΕΤ, ΗΡΑΚΛΗΣ. Επιπλέον θα διερευνηθεί η δυνατότητα περαιτέρω αξιοποίησης ΥΚΑΥ σε άλλες (πρωτοποριακές) βιομηχανικές χρήσεις αξιολογώντας την ορυκτολογική τους σύσταση. Ακόμη θα καταβληθεί προσπάθεια καθορισμού των όγκων που καθιστούν την διαδικασία εντοπισμού και εξόρυξης σε συνδυασμό με τη χρήση τους να είναι οικονομικά επωφελής.

 Δ2.4: Εκτιμώμενοι όγκοι αδρανών υλικών προς εμπλουτισμό παραλιακών

Περιγραφή: Η δραστηριότητα αυτή στηρίζεται στον προσδιορισμό των ποσοτήτων που αναμένεται να χρειαστούν για την αναπλήρωση παραλιακών ζωνών που βρίσκονται σε διάβρωση είτε λόγω ανθρώπινης παρέμβασης είτε λόγω της αναμενόμενης ανόδου της θαλάσσιας στάθμης λόγω κλιματικής αλλαγής. Για το σκοπό αυτό θα γίνει μια προσέγγιση του μήκους της ακτογραμμής που φιλοξενεί παραλίες με βάση τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού προγράμματος EUROSION (2003) αλλά και συλλογής δημοσιευμένων δεδομένων και πληροφοριών. Με βάση τα ιδιαίτερα μορφοδυναμικά χαρακτηριστικά των υπό-δυνητική αναπλήρωση παραλιακών ζωνών θα επιχειρηθεί μια προσέγγιση του όγκου σε αδρανή υλικά που θα χρειαστούν μέσα στην επόμενη πενταετία αλλά και σε βάθος δεκαετιών.

Η υλοποίηση της δράσης αυτής θα στηριχτεί (α) στη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών από την γειτονική Ιταλία, όπου το πρόβλημα διάβρωσης-αναπλήρωσης των παραλιών είναι εντονότατο και υπάρχει ως εκ τούτου μακρά εμπειρία αλλά και από άλλες χώρες, όπως ΗΠΑ και Αυστραλία και (β) σε μικρό αριθμό παραλιακών ζωνών, στις οποίες ήδη έχει καταγραφεί η διάβρωση τους. Θα επιχειρηθεί, μέσω μαθηματικής προσομοίωσης, η εκτίμηση του απαιτούμενου για την αναπλήρωσή τους όγκου και κοκκομετρικής σύστασης υλικού.

 Δ2.5: Δημιουργία βάσης δεδομένων με περιοχές πιθανής ή/και αποδεδειγμένης ύπαρξης κοιτάσματος (κοιτασματοφορίας)(φυσιογραφικά χαρακτηριστικά)

Περιγραφή: Στα πλαίσια της υπο-ενότητας αυτής θα δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων, πάνω σε μια πλατφόρμα ΓΠΣ (GPS), στην οποία θα καταχωρούνται οι συλλεχθέντες πληροφορίες για πιθανά ή αποδεδειγμένα ΥΚΑΥ στον ελληνικό πυθμένα. Η δομή της τελικής βάσης των δεδομένων θα αποτελείται από διαδοχικές θεματικές ενότητες που θα εισάγονται στη βάση, ως διαφορετικά επίπεδα πληροφοριών. Τα επίπεδα πληροφοριών θα περιλαμβάνουν:

-  υποθαλάσσια γεωμορφολογία

-  στρωματογραφικά χαρακτηριστικά αποθέσεων

-  ιζηματολογία πυθμένα

-  ωκεανογραφικά χαρακτηριστικά

-  προφανείς ή ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις

-  κοινωνικοί και οικονομικοί παράμετροι