Αρχική σελίδα » Δράσεις » Δ1: Προγραμματισμός υλοποίησης υποέργου

Περιγραφή

Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει την οργάνωση και διαχείριση του υποέργου, την ευθύνη του οποίου έχει προφανώς ο Συντονιστής επικουρούμενος από τους υπεύθυνους των επιμέρους ομάδων. Ο συντονιστής επιβλέπει την πορεία του έργου, έτσι ώστε να μην υπάρχουν αποκλίσεις από το πλάνο εργασίας. Παράλληλα, θα αναλάβει την επίβλεψη / οργάνωση των παραδοτέων, της εκμετάλλευσης και διάχυσης των αποτελεσμάτων αλλά και της διατηρησιμότητας της πράξης.

Η δράση περιλαμβάνει τις παρακάτω επιμέρους υπο-ενότητες, των οποίων η πλήρης περιγραφή ακολουθεί:

 Δ1.1: Προγραμματισμός δράσεων - Οικονομική διαχείριση

Περιγραφή: Οι κύριοι στόχοι αυτής της υπο-ενότητας είναι:

  • ο τεχνικός και οικονομικός συντονισμός του έργου
  • η επίβλεψη των δραστηριοτήτων του προγράμματος
  • η συνέργεια των φορέων
  • ο καθορισμός της ιεράρχησης των δράσεων
  • η εξασφάλιση της έγκαιρης και ποιοτικής ετοιμασίας των παραδοτέων

Ο συντονιστής του υποέργου (Καθ. Μ. Σταματάκης) θα φέρει την ευθύνη για την πρόοδο του έργου, την υλοποίηση των δράσεων και την χρονική συνέπεια της εξέλιξής τους. Ο Συντονιστής σε συνεργασία με τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του ΕΚΠΑ, είναι υπεύθυνος για τη συνολική οικονομική και διοικητική υποστήριξη του έργου.

Με την έναρξη του έργου θα ιδρυθεί η Συντονιστική Επιτροπή η οποία θα αποτελεί το συντονιστικό σώμα του έργου και θα απαρτίζεται από τους Επιστημονικούς Υπεύθυνους των συμμετεχόντων ομάδων.

Παράλληλα, συμβουλευτικό χαρακτήρα στο ρόλο της Συντονιστικής Επιτροπής διαδραματίζει και ο εξωτερικός ειδικός εμπειρογνώμονας, Professor Michael B. Collins, ο οποίος είναι εξειδικευμένος στα επί μέρους αντικείμενα του έργου.

Ο σκοπός της Συντονιστικής Επιτροπής είναι να επιβεβαιώνει την εφαρμογή των στρατηγικών αποφάσεων, να κατευθύνει τους συμμετέχοντες για τις μελλοντικές κινήσεις, να ενημερώνει τους εμπλεκόμενους της κάθε ομάδας για την πρόοδο του έργου, και να μεριμνά για τις επιχειρησιακές δραστηριότητες ώστε να εξασφαλίζεται η αειφόρος εξέλιξη και λειτουργία του έργου.

 Δ1.2: Εκπαιδευτική διάσταση

Περιγραφή: Εκτός από την ερευνητική διάσταση το υποέργο έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα καθώς προβλέπεται, σε επίπεδο ΚΕΟ, συνεργασία μεταξύ δυο διαφορετικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και του Ινστιτούτου της Ωκεανογραφίας του ΕΛ.Κ.Θ.Ε. (ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα θαλάσσιας έρευνας της Μεσογείου). Περισσότερο όμως η εκπαιδευτική διάσταση αφορά τα μέλη της ΟΕΣ, προ/μεταπτυχιακούς, υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδακτορικούς επιστήμονες, οι οποίοι μέσω της υλοποίησης του έργου θα αποκτήσουν επιπρόσθετες γνώσεις στο συγκεκριμένο θέμα. Έτσι, η εκπαιδευτική διάσταση εξυπηρετείται από:

  • Τη συμμετοχή στη τρέχουσα ερευνητική δραστηριότητα των συμμετεχόντων φορέων (Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος - ΕΚΠΑ, Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας - Παν/μιο Αιγαίου και Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας – ΕΛΚΕΘΕ, Scholl of Ocean & Earth Science – University of Southampton, AZTI-Spain, Department of Geology in the University of South Carolina).
  • Στην υποστήριξη διατριβών σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών (Μάστερ) αλλά και υποστήριξη διδακτορικών διατριβών.
  • Στη δυνατότητα συμμετοχής των συμμετεχόντων σε διεθνή συνέδρια αλλά και ομάδες εργασίας, που δραστηριοποιούνται σε ανάλογα θέματα.
  • Μέσω της συμμετοχής, κυρίως των νέων επιστημόνων, σε ερευνητικούς πλόες και της εξάσκησης των σε νέες τεχνικές συλλογής και ανάλυσης δεδομένων.
  • Στη δυνατότητα χρηματοδότησης μικρής διάρκειας επισκέψεων στα συμμετέχοντα ιδρύματα του εξωτερικού αλλά και σε ανάλογα ευρωπαϊκά ερευνητικά/εκπαιδευτικά ιδρύματα.

 Δ1.3: Εσωτερική/ εξωτερική αξιολόγηση του υποέργου

Περιγραφή: Στα πλαίσια της επιτυχούς υλοποίησης / ολοκλήρωσης του υποέργου έχει σχεδιαστεί μια εσωτερική αξιολόγηση του υποέργου, στην οποία θα αξιολογηθεί η συνέπεια των αποτελεσμάτων / παραδοτέων σε σχέση με τους επιδιωκόμενους στόχους ανά Δράση. Έτσι, οι υπεύθυνοι των επιμέρους δράσεων θα υποβάλλουν απολογιστικές εκθέσεις στις οποίες θα φαίνεται εάν έχουν επιτευχθεί ολικώς ή μερικώς (και σε ποιο ποσοστό) οι αρχικοί στόχοι, αξιολογώντας παράλληλα και το περιεχόμενο των παραδοτέων. Οι εκθέσεις θα συγκεντρωθούν από τον Συντονιστή, ο οποίος θα τις θέσει σε κοινή διαβούλευση μεταξύ των αρχηγών των επιμέρους ομάδων, συμπεριλαμβανομένων και των αλλοδαπών επιστημόνων συνεργατών. Τα αποτελέσματα της εσωτερικής αξιολόγησης θα συνυπολογιστούν στην διαμόρφωση της τελικής έκθεσης ολοκλήρωσης του υποέργου, με σκοπό την πλήρη δικαιολόγηση τυχόν σημαντικών αποκλίσεων από την αρχική πρόταση. Ακολούθως, τα αποτελέσματα του υποέργου (παραδοτέα) μαζί με την Έκθεση της εσωτερικής αξιολόγησης θα προωθηθούν σε εξωτερικούς αξιολογητές.